25 jaar!

Van Toer Antiek bestaat 25 jaar.

Het is inmiddels 25 jaar geleden dat ik mijn antiekzaak begonnen ben. Ik was toen 21 jaar, student Rechten en had als bijbaan al de nodig ervaring opgedaan wat betreft restauratietechnieken. In de oude Christelijke school van Goudriaan deed zich de kans voor om, naast mijn studie, voor mezelf te beginnen. In het begin was het pionieren. De meest creatieve manieren werden ingezet om mensen op de hoogte te brengen van het bestaan van de antiekzaak: Ik probeerde de regio te bereiken en verkocht vooral in die tijd ook binnen deze regio.

In 25 jaar tijd is de antiekwereld volledig veranderd. Er heeft een duidelijke schifting plaatsgevonden binnen het antiek. Waar vroeger een kabinet, Friese staartklok of Biedermeier kuifkast iets magisch hadden en een grote waarde vertegenwoordigden zijn deze items qua prijzen volledig onderuit gegaan. 

De focus van kopers ligt nu bij unieke vroege stukken. Dit zijn bijvoorbeeld de Louis Seize meubelen en meubelen uit de Empire periode. Daarnaast is ook de eenvoudig strak uitgevoerde Franse tafel enorm in trek. De centrale tafel in huis, waar al heel veel verhalen en gesprekken aan gevoerd zijn. Waar aan is geleefd. Mensen willen zich confirmeren aan een meubelstuk. Ze willen iets onderscheidends met een historie. Een meubel dat spreekt door zijn uitstraling en waar er maar één van is. Dat is ook het punt met het kabinet, staartklok en kuifkast. Er zijn er teveel van, het heeft niets unieks.

Het actief zijn met deze unieke items maakt dit werk uitdagend en avontuurlijk. Het continue op zoek zijn, het restaureren en de juiste geïnteresseerde vinden. ‘Na 250 jaar komt een meubelstuk voor een korte periode even bij mij terecht. Voor ik het weer doorgeef.’

Dit doorgeven gaat naar klanten die tegenwoordig allemaal via de websites binnenkomen. De presentatie op internet heeft het traditionele winkelmodel vervangen. De google vindbaarheid is alles bepalend. Klanten uit de Randstad waren in het verleden niet zo éénvoudig naar Goudriaan te halen. Terwijl er vanuit die regionen veel interesse is in mooie unieke items. Nu krijgen ze de hele collectie thuis gepresenteerd. Het antiek wordt geleverd door heel Nederland en vaak ook daarbuiten, vaak ook naar tweede huizen. 

Er komen de nodige mensen naar Goudriaan die het bestaande meubel waarderen uit een oogpunt van duurzaamheid. Veel meubelen zijn er al 200 jaar, productie en kap van bomen is voor de ze meubelen niet meer nodig. Ze bestaan reeds en zijn door de tijd ook nog eens alleen maar mooier en uniek geworden. Goede restauratie laat deze meubelen weer een leven lang meegaan.

Kom gerust eens langs; dit graag na afspraak.

Met hartelijke groet,

Christian van Toer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.