Historie van de antieke eettafel

De antieke eettafel zoals we deze nu kennen bestaat sinds het einde van de Middeleeuwen.

In de voorliggende periode had de antieke eettafel in de huidige vorm feitelijk weinig betekenis.

Op banketdagen in de Middeleeuwen bestond een tafel uit een enorme lengte hout (plank) die gedragen werd door schragen. Vaak werd deze tafel dan afgedekt middels een kleed.

Deze tafels waren dan ook mobiel. De adel, landheren, gildemeesters en handelaren waren veel op reis en er was niet standaard een vaste plaats van vestiging. De boeren en arbeiders hadden het vaak niet breed, meubilair had nauwelijks een rol.

Na de Middeleeuwen, met de wedergeboorte, de zogenaamde Renaissance, van nieuwe stelsels, ontdekkingen, kunst en uitvindingen ontstond er ook een toepassing in de meubelkunst. De eerste eettafel in de huidige vorm ontstond. Zo’n tafel was natuurlijk niet aan iedereen voorbehouden.

We zijn trots zo’n eettafel in de collectie te kunnen aanbieden!

Nu de antieke eettafel het licht had gezien, ontstonden er in de loop van de eeuwen allerhande modellen. Mensen vestigden zich; verplaatsen was niet meer belangrijk en meubels werden gemaakt om gedurende langere tijd op één plaats te blijven. Afhankelijk van de vraag van de opdrachtgever, het beschikbare hout (vaak afhankelijk van de streek) en door de kunsten van de schrijnwerker werd de huidige antieke eettafel vervaardigd.

Een tafel die door de eeuwen heen bewaard is gebleven. Antiek is geworden en door gebruik en het leven alleen maar mooier is geworden.

Met vriendelijke groet,

Christian van Toer